top of page

Zwartebonen-chocolade muffins

Bijgewerkt op: 20 okt. 2021

Brownies in de vorm van muffins en ook nog eens gezond, wie wil dat nu niet?

Bij gezonde muffins kom ik vaak uit bij muffins met bananen, maar ik wilde een keer wat anders. Ik had al eens eerder brownies gemaakt van zwarte bonen en met wat kleine aanpassingen in het recept werden dit heerlijke muffins!


Er zitten geen toegevoegde suikers in, maar de suikers komen uit dadels. Door dadels te gebruiken profiteer je ook van de vezels en goede voedingsstoffen die erin zitten. Dadels bevatten veel vitamine B6, wat positief werkt op je hersenfunctie. Is dus goed voor het opslaan van informatie en dat is bijvoorbeeld weer handig voor de kids op school!

Het verlaagt ook het triglyceridengehalte in je bloed, dit is een soort vet in je bloedbaan en minder van dit vet verlaagt de kans op een hartaanval. De vezels zijn goed voor je darmen en magnesium en kalium in dadels verlagen de bloeddruk. Magnesium zorgt ook voor een betere stofwisseling en helpt om beter te ontspannen. Wist je dat als je veel stress ervaart je meer magnesium verbruikt en je dus meer nodig hebt? En er zitten nog meer goede voedingsstoffen in een dadel als calcium en fosfor, dus dadels zijn een goede vervanging van suiker. Het blijft wel suiker, dus eet het met mate als je wilt afvallen.

Daarnaast zijn deze muffins gemaakt van zwarte bonen en deze zijn zeer voedzaam. Ook zwarte bonen bevatten veel vezels, antioxidanten, eiwitten, ijzer, fosfor, magnesium. Zwarte bonen zijn goed voor de bloedvaten en kunnen helpen de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Door de eiwitten en suikers zijn deze muffins een uitstekend tussendoortje na het sporten!


Wat heb je nodig?

100 gr ontpitte Medjoul dadels 1 blik zwarte bonen van 400 gr (uitlekgewicht 265 gr) 2 eieren 1 tl vanille-extract 2 el cacaopoeder 2 tl bakpoeder snuf zout 1 el olijfolie optioneel: 75 gr pure chocolade, grof

gehakt.

Hoe maak je de muffins?


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix in de hakmolen van de staafmixer of in de keukenmachine de dadels en de bonen tot een puree. Mix hier vervolgens de eieren, vanille, cacao, bakpoeder, olijfolie en zout doorheen tot een gladde massa. Roer hier eventueel wat gehakte pure chocolade doorheen, voor een extra chocolade-ervaring:)

Vul dan een muffintray met muffinpapiertjes en vul deze met de massa (ongeveer 3/4 vol).

Zet de muffins dan 20-25 minuten in de oven. Test met een prikker even of ze gaar zijn.


Laat even afkoelen als ze klaar zijn en geniet ervan! Of geef ze vooral mee in de broodtrommel van de kinderen:)


209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page