top of page

Gezond eten met kinderen

Voeding is voor kinderen net zo belangrijk als voor volwassenen. Het voedingscentrum geeft goede adviezen over wat er voor kinderen belangrijk is. Eigenlijk is dat niet veel anders dan voor volwassenen, ook kinderen hebben de goede voedingsstoffen nodig als eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Het ene kind heeft wat meer eten nodig dan het andere, dat hangt af van bijvoorbeeld de hoeveelheid lichaamsbeweging of hoe groot het kind is. Kinderen kunnen over het algemeen zelf heel goed aangeven of ze (nog) honger hebben, of dat ze genoeg hebben gegeten. Je hebt als ouder echter wel een zeer belangrijke rol in wat je kind eet. Ook hier geldt dat we onze kinderen moeten voeden en niet vullen! Je geeft zelf het voorbeeld en kinderen doen je na, wees je daar bewust van.

Voor kinderen is het belangrijk dat er regelmaat zit in de momenten dat hij of zij eten krijgt. Dit zorgt er ook voor dat er minder om tussendoortjes gezeurd wordt. Geef dus op vaste tijden een hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch en avondeten) en maximaal 3 keer iets tussendoor.


Verder is het belangrijk om je kind al vroeg bewust te maken van wat wel en geen gezonde voedingsstoffen en producten zijn. Met name suiker is de grote verleider, dus het is goed om daar van jongs af aan al op te letten. Het is echt niet nodig om veel suikerhoudende producten te eten. Verbieden helpt niet, dat werkt mogelijk zelfs averechts, maar er zijn voldoende lekkere alternatieven.


Wat zijn tips om kinderen al vroeg een gezond voedingspatroon aan te leren en gezond te laten eten EN drinken?

*De basis: water drinken, volkoren producten eten, koken en bakken zonder pakjes en zakjes, veel groente en fruit, ook tussendoor.

*Drinken:

*Geef limonade met 0% suiker, bv van Carvan Cevitam of Teisseire.

*Leng sap en icetea enz uit pak altijd aan met water! Dus half sap en half water of 1/3 sap en 2/3 water. Bouw dit desnoods rustig op door steeds een beetje extra water toe te voegen. Als ze dit eenmaal gewend zijn, dan vinden ze gewoon sap veel te zoet!

*Laat kinderen als ze kunnen lezen, spelenderwijs, bv als je toch aan tafel zit, al etiketten van producten lezen. Hoeveel suiker zit er in hagelslag? Hoeveel in pindakaas? en praat daarover. Niet dat ze het niet meer mogen, maar stuur aan op bewuste keuzes en balans!

*Laat kinderen al jong helpen in de keuken. Groente snijden, roeren in de pannen, op die manier leren ze hoe eten bereid wordt.

*Eet maaltijden altijd aan tafel.

*Vertel aan tafel wat er in het eten zit. Wij hebben vaak een 'geheim ingredient'. Dit is iets wat ze meestal niet allemaal lekker vinden, of nog nooit gegeten hebben. Vaak is het niet makkelijk zichtbaar, bv witlof in een pastasaus. Ze gaan dan raden wat het is en wij vertellen het pas aan het einde van de maaltijd wat het was. Dan hebben ze het toch op gegeten! En als het nieuw is kijken we op internet waar het groeit en vandaan komt.

*Probeer ook tussendoor of bij de lunch groente te geven. Als ze ook tussendoor groente eten, dan komen ze makkelijker aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Verwerk het bijvoorbeeld in pannenkoeken en een cake.

*Ik stop in de broodtrommel niet alleen maar boterhammen. Ik vul aan met bv pannenkoekjes, cake met groente of havermout, snoepgroente, volkorenwraps met humus en komkommer.

*Tussendoortjes kun je makkelijk gezond houden door veel variatie aan groente en fruit in huis te hebben. Dit kun je aanvullen met zelf gemaakte popcorn (van popcornmais) of bv (kleine) soepstengels. Veel kleuren maken het een feestje en soms verstop ik een stukje chocola of een koekje onderin, dan is het helemaal feest!

*Koekjes bakken hoeft niet altijd met veel suiker. Je kunt bijvoorbeeld met dadels ook lekkere zoete koekjes bakken.


Dit zijn een aantal tips om samen met kinderen gezond te eten. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Laat het me weten als je vragen hebt. Dat kan via info@tastetraintogether.com


Liefs Lotte


11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page