top of page

Sarcopenie

Bijgewerkt op: 20 okt. 2021

Onder het kopje bewegen staat het item 'sarcopenie'. Hier staat een link naar meer uitleg. In het kort is het de afname van spiermassa en spierkracht als we ouder worden. Dit is een natuurlijk proces en start al vanaf een jaar of 25/30. Wie de 50 passeert levert elk jaar ongeveer 1-2% spiermassa in.

Door de afname van spiermassa en spierkracht kunnen er in de loop van de tijd problemen ontstaan in bewegen. Alles wordt wat stijver en het uitvoeren van zwaardere activiteiten wordt lastiger.

Daarnaast zijn spieren een van de belangrijkste organen in het lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van glucose, de productie van energie en dienen als lichaamsreserve voor eiwitten.

Het goede nieuws is dat we iets kunnen doen om het proces van sarcopenie af te remmen. Uiteraard bewegen, maar voeding heeft hier ook een bepalende invloed op.

Voor het behouden van spiermassa is eiwitrijk voedsel van groot belang. Dagelijks hebben we 1,2 gram proteïne, eiwitten, per kilo lichaamsgewicht nodig. Dus wie 65 kilo weegt heeft elke dag 65 x 1,2 = 78 gram eiwit nodig. Eiwitten zitten onder andere in melk, yoghurt, kwark, eieren, kaas, vlees, vis, kip, bonen en noten. Naarmate we ouder worden is het belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit helpt samen met krachttraining voor het behoud van onze spiermassa.

Hieronder een afbeelding met de voedingsadviezen, maar ook met trainingsadviezen.

Wil je meer informatie hierover? Neem dat contact op!



11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page