top of page

Linzenschotel met sperziebonen en een eitje

Bijgewerkt op: 20 okt. 2021

Linzen zijn de basis van een heerlijke voedzame maaltijd. Deze linzenschotel is makkelijk te maken en staat na een half uurtje op tafel.

Linzen zijn peulvruchten en hebben goede voedingswaarden. Ze zitten bijvoorbeeld boordevol vezels.

Rode linzen, die ik hier heb gebruikt, zijn kleiner dan 'gewone' linzen en als je ze in de winkel koopt, dan zijn ze al ontveld en gespleten. Hierdoor hoeven ze ook niet geweekt te worden, maar kun je ze meekoken in je maaltijd.

In linzen zitten super veel vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels (15,8gr per 100gr) en plantaardige eiwitten (21gr per 100gr). Prima dus voor een dagje zonder vlees (in dit geval wel met ei).

Linzen bevatten 44,5 gr koolhydraten per 100gr, maar dit zijn de complexe koolhydraten. Deze houden je bloedsuikerspiegel stabiel en worden langzaam opgenomen in je lichaam.

Door de lekkere garam masala kruiden heeft deze linzenstoof een heerlijke smaak.


Wat heb je nodig (voor 4-5personen)?

1 ui, gesnipperd

2 stengels bleekselderij, in stukjes

2 tenen knoflook, fijngesneden

1 paprika, in stukjes

500gr sperziebonen, gedopt en gehalveerd

1 el garam masala kruiden (of meer naar smaak)

1tl kurkuma

1tl korianderpoeder

1 blik tomatenblokjes

1 liter water

300gr rode linzen

4-5 eieren (1 ei per persoon)


Hoe maak je het?

Fruit het uitje, bleek selderij en de knoflook 5 minuutjes op middel hoog vuur in een hapjespan, zorg dat het niet verbrand! Voeg hierbij de kruiden en de paprika, roer dit even goed door en bak 2 minuutjes mee.

Voeg dan de linzen, tomatenblokjes, en het water toe, roer dit door elkaar en breng aan de kook. Als het kookt zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat dit 15 minuten zacht koken en blijf tussendoor af en toe roeren.

In de tussentijd kook je de sperziebonen gaar en kook je de eieren hard (6 minuten).

De laatste 5 minuten haal je de deksel van de pan en laat je nog wat vocht verdampen, totdat je een heerlijke linzenstoof overhoudt, die niet al te vochtig is.

Proef even of de linzen goed op smaak zijn en voeg evt nog wat kruiden en/of peper en zout toe. En proef of de linzen gaar zijn.


Serveer de linzen dan met de sperziebonen en het eitje en geniet ervan!


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page