top of page

Homemade pita's met falafel

Bijgewerkt op: 20 okt. 2021

Pitabroodjes zelf maken is eigenlijk heel makkelijk. Ze hoeven maar even te rijzen en ook als je beginnend bakker bent zou je dit moeten kunnen. Ze zijn wat ons betreft ook veel smakelijker en zachter dan die uit de supermarkt en het is altijd fijn als je precies weet wat je eet. Je kunt ook de grootte aanpassen aan de persoon. Voor mijn zoontje van 4 maak ik vaak een iets kleinere dan voor mijn man.

Dit gerecht met de falafel kost wel wat tijd (wij waren een uurtje bezig), dus het is een fijn gerecht om lekker samen te koken in het weekend.

Wil je wat sneller een lekker broodje eten, vul de pita dan met gebakken of gegrilde groenten, kidneyboontjes en wat zelfgemaakte yoghurt-knoflooksaus.


En dan de falafal. Super lekker om zelf te maken. Kost even wat inspanning, maar als je eenmaal door hebt hoe je de balletjes maakt gaat het steeds sneller.

Eiwitrijk door de kikkererwten en smaakvol door de kruiden die erin gaan. En als je dan toch all the way gaat, gebruik dan ook gedroogde kikkererwten en week deze een nachtje voordat je de falafel gaat maken. Dit geeft zoveel meer smaak aan je balletjes:)


Kikkererwten zijn trouwens een prima vleesvervanger. Er zitten bijna alle essentiële eiwitten in (de eiwitten die we zelf niet aanmaken, maar wel nodig hebben), alleen methionine zit er niet in. Deze zitten wel in granen. Je kunt deze dus aanvullen door ook volkoren granen erbij te eten. Dit kan bijvoorbeeld ook tijdens de lunch, maar als je het in 1 maaltijd wilt, zou je ook volkoren meel kunnen gebruiken in de pita's ipv bloem.


Onze kids vinden dit super lekker en het eet ook gezellig omdat iedereen zelf z'n broodje kan vullen. Laat ze vooral ook helpen bij het maken van de broodjes en de vulling!


Wat heb je nodig voor de pitabroodjes? (voor 6 personen, waarvan 3 kinderen)

750gr bloem

450ml lauwwarm water

1,5 el olijfolie

1,5 el gedroogde gist

1,5 tl zout


Hoe maak je de pita's?


Doe het lauwwarme water in een maatbeker en voeg hier de gist bij. Roer goed door en laat minimaal 5 minuten door.

Doe ondertussen de bloem in een kom (van de keukenmachine) en voeg hier de olijfolie bij. Als de gist en het water 5 minuten hebben gestaan, doe je dit mengsel ook bij de bloem. Kneed alles met de hand of met de deeghaak in de keukenmachine goed door tot een zacht deeg. Voeg als laatste het zout erbij (als het gist direct in aanraking komt met het zout werkt het minder goed) en kneed dit nog even kort door het deeg.

Leg dan bloem op je werkblad en stort het deeg daarop. Doe wat bloem aan je handen en maak van het deeg een langwerpig 'brood'. Verdeel het deeg dan in drieën en daarna deze drie stukken weer in drieën. Deze delen verdeel je tenslotte weer in 2 stukken. Je hebt dan dus 18 broodjes. Als je grotere broodjes wilt, dan deel je ze niet in tweeën aan het einde.

Maak dan bolletjes van de stukjes deeg en rol deze uit tot een plat broodje van ongeveer 0,5 cm dik. Verwarm de oven voor.

Bekleed dan 2 bakplaten met bakpapier en leg hier de broodjes hierop. Bedek ze dan met theedoeken en laat de broodjes 30-40 minuten rijzen.

Wat heb je nodig voor de falafel?


300gr gedroogde kikkererwten

1 rode ui

2 tenen knoflook

1tl bakpoeder

2tl komijn

2tl kurkuma

snuf zout

een handje gehakte peterselie en koriander


Hoe maak je de falafel?


Week de kikkererwten minimaal 8 uur in een kom met koud water. Doe dit bijvoorbeeld de ochtend (of avond) voordat je de falafel gaat maken.

Snij dan de ui en de knoflook grof. Doe dit samen met de (uitgelekte) kikkererwten in de keukenmachine of de hakmolen van de staafmixer, en mix het pulserend tot een grove puree. Dit moet misschien in meerdere porties. Doe daarna de puree in een kom. Doe hierbij alle kruiden en breng op smaak met wat zout en roer het geheel goed door. Als het mengsel wat te droog is kun je 1 of 2 el water toevoegen.

Maak dan met natte handen balletjes ter grote van een walnoot. Je kunt ze eventueel wat plat drukken zodat ze makkelijker te bakken of frituren zijn en beter in een broodje passen.

Frituur (met een laagje olie in een pan) of bak (met een heel klein beetje olie in de pan) de balletjes in ongeveer 5 minuten gaar en knapperig. Draai ze wel halverwege om.


Bakken is uiteraard gezonder, maar frituren vinden wij in het weekend net even lekkerder:)


Vul de pitabroodjes lekker met rauwkost, komkommer, tomaat, sla en uiteraard de falafel. Iedereen kan lekker zelf z'n broodjes vullen. Lekker met een yoghurtsausje met wat knoflook en kruiden. Als variatie is het ook erg lekker om eerst (pittige) humus in het broodje te smeren.


Variatietips: voeg een fijn gesneden rode peper toe aan de falafel als je van meer pittig houdt. En je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken als je voor de snelle versie gaat, maar het loont echt om gedroogde kikkererwten te gebruiken. Als je uit blik gebruikt, neem dan wel meer dan 300 gram, omdat die gedroogde zich nog vol moeten zuigen met water. Ik schat in zo'n 500-600gram.


Enjoy!


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page