top of page

DE vitamine en mineralen shake om gezond ouder te worden!


Wat zou de meest ultieme shake zijn om gezond ouder te worden? Er zijn heel wat vitamines, mineralen en sporenelementen die invloed hebben op processen die je lichaam ouder maken. In een eerdere blog (lees die hier) schreef ik al over oxidatie en vrije radicalen. In deze blog wil ik nog een stukje verder gaan. Er zijn meer processen die invloed hebben op veroudering en voeding (en beweging!) kan daar een positieve of remmende werking op hebben.


Maar die shake. Als ik naar het artikel over anti-oxidanten kijk, dan hebben we Vitamine C en E, bètacaroteen, selenium en zink nodig. Eéntje is makkelijk, selenium zit voornamelijk in paranoten, dus daar moeten er 2 van in. Bètacaroteen is een stof die in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A en zit vooral in geel of oranje gekleurde groente en fruit. Laten we dus sinaasappel en mango toevoegen. Hier zit ook meteen vitamine C in, dus dan hebben we die ook getackeld. Vitamine E is een vet oplosbare vitamine en vind je bijvoorbeeld in noten en zaden. In paranoten zit al wat vitamine E, maar we doen er ook nog een eetlepel zonnebloempitjes bij. Oesters bevatten een grote hoeveelheid zink, maar dat lijkt me heel vies. Dus voor het toevoegen van zink aan de smoothie zou ik voor een eetlepeltje hennepzaad gaan.


Als we het over veroudering hebben, dan kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de lengte van onze telomeren. Hier schreef ik ook eerder een blog over (lees die hier). De lengte van onze telomeren zegt iets over hoe oud we van binnen zijn. Voeding heeft hier ook invloed op . Naast vitamine C, E en A hebben ook de vitamines B11, B6, B12 en D3 hier invloed op en, naast selenium en zink, het mineraal magnesium.


Deze vitamines en mineralen hebben invloed op processen die bv. te maken hebben met stabiliteit van je DNA in je cellen of het laag houden van de concentratie homocysteïne in je bloed. Dit is een giftige stof die iedereen in zijn bloed heeft en een verhoging zorgt voor toenemende kans op bv. alzheimer, kanker, hart- en vaatziektes, parkinson. Je veroudert sneller als je langdurig teveel homocysteïne in je bloed hebt.

Ook hebben ze (bv. Vit. A en zink) invloed op een goede werking van het immuunsysteem, waardoor infecties sneller worden verwijderd, zodat ze minder invloed hebben op de lengte van de telomeren. Vitamine D3 heeft daarnaast invloed op de lengte van telomeren in witte bloedcellen (verdedigen ons lichaam tegen infecties) en dit is een goede indicator voor iemands biologische leeftijd.


Terug naar de shake. We moeten nog vitamines B11, B6, B12, D3 en magnesium toevoegen. B11 zit in zonnebloempitten en die hebben we al toegevoegd, dus dat is mooi. Ook vind je het in groene bladgroente, dus ik stel voor om nog wat spinazie toe te voegen. Vind ik erg lekker in een smoothie. B6 zit oa. in walnoten, dus daar doen we ook een handje van bij. B12 vind je niet van nature in plantaardige producten. We voegen een glaasje verrijkte amandelmelk toe, zodat we ook deze vitamine binnen krijgen. Dan magnesium, belangrijk mineraal, ook voor de werking van vitamine D3 en het remmen van ontstekingen. Magnesium vind je in oa. cacaopoeder, noten, groene bladgroente en bananen. Noten en groene bladgroente hebben we al, maar bananen vind ik ook altijd erg lekker, dus we doen er ook een banaantje in. D3 ontvang je met name van de zon. Ik stel dus voor dat we de smoothie in het zonnetje opdrinken. Daarnaast zit het in onze amandelmelk (toegevoegd), dus daarmee zitten we ook goed.


Er zijn meer vitamines, mineralen of sporenelementen die een rol spelen in processen die met veroudering te maken hebben. Wat mij betreft zijn dit echter de belangrijkste.


Hieronder het recept van de smoothie die we zojuist hebben samengesteld en dus de ultieme smoothie is om gezond ouder te worden:

2 paranoten

1 sinaasappel

handje mango

1el zonnebloempitjes

1el hennepzaad

handje spinazie

een paar walnoten

een glaasje amandelmelk

1 banaan

een zonnetje om de smoothie op te drinken! (zorg voor korte mouwen en stroop je broekspijpen op!)


Doe alles in de blender en geniet ervan op een bankje in de zon!


Wil je meer weten over gezond ouder worden, plantaardig eten en/of bewegen? Neem dan vooral contact op!














57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page