top of page

Courgettecake

Cake met courgette, walnoten en dadels is verrassend lekker!

Soms hoor ik wel eens dat het lastig is om gezonde, afwisselende tussendoortjes te vinden die wel lekker vullend zijn. Dit is er zo eentje. Een cake met courgette en havermout, zonder toegevoegde suiker. De cake is wel zoet (door de banaan en dadels), maar niet te zoet, omdat er dus verder geen zoetstoffen in zitten. Door het toevoegen van kaneel, vanille en gember, krijgt de cake een smakelijke, warme smaak. Hij kan overigens ook prima als ontbijt of bij de lunch.

Ik was verrast hoe lekker de kinderen de cake vinden. Zij krijgen hem dus ook regelmatig mee in de broodtrommel, als onderdeel van hun lunch. Op die manier krijgen ze meer voedingsstoffen binnen dan alleen maar brood. En walnoten zijn erg goed voor het brein, dus dat is dubbel winst. Met 2 boterhammen of wraps, een handje noten en wat tomaatjes en/of worteltjes is de lunch dan compleet.

Wat heb je nodig?

300gr courgette

5 grote dadels

2 eieren

1 grote banaan

1tl kaneel

1tl verse geraspte gember

1tl vanille-extract

140gr volkorenmeel

125gr havermout

2tl bakpoeder

snuf zout

een flinke hand gehakte walnoten


Hoe maak je het? Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rasp de courgette boven een zeef (die op een bakje staat) fijn (liefst met de fijnste gaatjes), laat dit uitlekken terwijl je met de rest aan de slag gaat.

Mix met de keukenmachine of de hakmolen van de staafmixer de banaan, eieren, dadels, gember, vanille en kaneel tot een glad, luchtig beslag.

Voeg dan de meel, havermout, bakpoeder en het zout in een kom. Mix dit door elkaar. Voeg dan de courgette en de walnoten toe en roer dit goed door elkaar tot alles goed gemengd is.

Vet een bakvorm van ongeveer 25cm in en leg er een bakpapiertje in. Stort het mengsel in de bakvorm en strijk het glad met de bolle kant van een lepel.

Bak de cake in 45-50 minuten, goudbruin in de oven.


Heerlijk als tussendoortje,


geniet ervan!



70 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page