top of page

Chili sin carne met veel heerlijke toppings!

Chili heb je in vele varianten. Je kunt veel warme smaken samen laten komen en met de juiste combinaties is het echt comfort food. Heerlijk gedurende het hele jaar! In de zomer vinden wij het lekker om het te combineren met frisse smaken uit een verse en snelle guacamole met tomaat en zoet-zure uitjes.


Je maakt deze met veel peulvruchten als kidneyboontjes en zwarte boontjes, maar je kunt dit variëren met bijvoorbeeld kikkererwten, linzen of vegetarisch gehakt.

Omdat wij een actieve dag hadden en bijna allemaal hadden gesport of nog gingen sporten, deed ik er een blok tofu door in kleine blokjes. Deze nemen lekker de smaak van de saus aan en zorgen voor flink wat extra eiwitten. Dit is dus een maaltijd die uitermate geschikt is als je gesport hebt.


Wat heb je nodig voor deze heerlijke chili sin carne met veel heerlijke toppings?

chili sin carne

1 gesnipperd uitje

1 paprika in stukjes

2 stengels bleekselderij in kleine boogjes

1 medium wortel geschild en in stukjes

1 blok extra firm tofu

1 blik kidneybonen

1 blik zwarte bonen

1 klein blikje tomaten puree

250 ml groente bouillon

1 el kokosbloesemsuiker

2 tl gerookte paprikapoeder

2 tl cacaopoeder

1 tl chilipoeder

2 tl komijnpoeder

2 tl gedroogde oregano

1 el appelazijn

2 tl soyasaus

peper en zout naar smaak


Hoe maak je de chili?


Snij de groente in stukjes.


Knijp het blok tofu een beetje uit. Niet al het vocht hoeft weg te zijn. Snij de tofu eerst in dunne plakken, dan in reepjes en vervolgens in kleine blokjes.


Verwarm een klein beetje olie in een grote (hapjes)pan. Bak hierin het uitje en de bleekselderij een paar minuutjes. Voeg de rest van de groente toe en bak weer een paar minuutjes mee.


Voeg de tomatenpuree, bloesemsuiker, paprikapoeder, cacaopoeder, chilipoeder, komijnpoeder en oregano toe, roer door en bak even aan. Giet hierbij de bouillon en roer goed door.


Doe hierbij de bonen en de tofu en roer weer goed door. Verwarm alles op medium vuur en als het kookt draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat dit 10 minuutjes doorwarmen. Roer tussendoor af en toe met de lepel goed over de bodem.


Als alles lekker bijna gaar is doe je de sojasaus en de appelazijn erbij en roer kort door.

Breng verder op smaak met peper en zout.


Serveer met toppings:


Tortillapuntjes:

Verwarm de oven op 200 graden. Neem een pak volkoren tortilla's en snij deze in puntjes. Leg de puntjes op een bakplaat met bakpapier. Spuit of druppel hier wat olijfolie overheen en strooi er een beetje zout over. Bak de puntjes tortilla 10 minuten in de oven.


Guacamole:

Neem 2 avocado's, haal het vruchtvlees eruit en prak fijn. Roer hierdoor het sap van een halve limoen, een tomaat in stukjes en wat zout.


Optioneel:

(Veld)sla, ingemaakte uitjes, galapeno pepertjes, zure room, gehakte bosuitjes, gehakte koriander.


Eet smakelijk!

chili sin carne




5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page