top of page

Celveroudering, telomeren en voeding

Bijgewerkt op: 20 okt. 2021

Telomeren. In een eerdere post op instagram berichtte ik over de rol van telomeren in de celveroudering. Telomeren zijn de uiteindes van de chromosomen (bevatten onze genen in strengen en vormen in totaal 23 chromosomenparen, in de celkern) die de cel en de chromosomen beschermen. Elke keer als de cel deelt, breekt er een telomeer af totdat de cel sterft. Het feit dat cellen kunnen delen is goed nieuws, want dit zorgt ervoor dat weefsel kan herstellen en aanmaken. De snelheid waarmee cellen zich vernieuwen is wisselend per celsoort en mede afhankelijk van leefstijlfactoren. Bloedcellen vernieuwen elke 10 uur terwijl spiercellen om de 25 jaar vernieuwen.

De snelheid waarmee telomeren zich verkorten is medebepalend voor de snelheid waarmee we ouder worden. Het goede nieuws is dat telomeren ook kunnen verlengen. Dit komt door het enzym telomerase. Dit enzym is in staat om kleine stukjes DNA aan de chromosomen te plakken. Voeding speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de lengte van de telomeren en het stimuleren van het enzym telomerase. Bepaalde vitamines, mineralen en sporenelementen spelen een rol bij het in stand houden van de lengte van telomeren.


Als je langere telomeren hebt, dan is dit een teken van gezond verouderen. Wat de precieze relatie is tussen lange telomeren en gezond ouder worden, is nog niet volledig wetenschappelijk aangetoond. Onderzoeken wijzen uit dat kinderen die een moeder hebben met obesitas, geboren worden met kortere telomeren. Het biologische verouderingsproces zal dus sneller gaan bij deze kinderen.

Echter zijn er vele factoren waar we zelf invloed op kunnen hebben als het gaat om sneller of langzamer verouderen.


Een hoge snelheid van het verkorten van telomeren is gekoppeld in de literatuur aan hart- en vaatziektes, ontstekingen, chronische stress, depressie, roken en obesitas.


Er zijn dus eigenlijk 3 doelen die we kunnen nastreven als het gaat om gezond verouderen:

1. We willen geboren worden met zo lang mogelijke telomeren (hier hebben we uiteraard voor onszelf geen invloed op, maar wel bij onze eigen kinderen)

2. We willen de snelheid van het inkorten van telomeren afremmen

3. We willen het proces van telomerase stimuleren en zo proberen te telomeren weer te verlengen.


Hoe kun je hier zelf invloed op hebben?


Een gezonde leefstijl! Stress, beweging, slaap, gezonde voeding, allemaal hebben ze invloed op de celdeling en dus op de snelheid van het inkorten van telomeren.


Als we inzoomen op voeding, dan is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten; veel groente en fruit, volkoren producten, weinig suiker, voldoende omega-3 vetzuren en beperkt verzadigd vet. Daarnaast zou je aandacht moeten hebben voor de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en sporenelementen. Hierover vind je meer in mijn posts op instagram en in een ander artikel op mijn website. Hier zal ik de komende tijd ook nog meer over posten.

Er is ook steeds meer bewijs voor de positieve invloed van zoveel mogelijk plantaardig eten en kruid je eten met verse of gedroogde kruiden en specerijen en zo min mogelijk met zout.

Wat negatieve invloed heeft op het in stand houden van de lengte van de telomeren is, met betrekking tot voeding, te veel en te eenzijdig eten. Eet dus gevarieerd en volg zoveel mogelijk van bovenstaande regels.

182 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page