top of page

Best falafel ever!🍠

Falafel van zoete aardappel = voedzaam, suuuuper lekker en niet moeilijk te maken.

Je kunt ze bakken in de oven, maar dan worden ze niet zo knapperig als wanneer je ze bakt in een laagje olie. Misschien niet de meest gezonde manier, maar ach, alles draait om balans😋

Wist je dat zoete aardappel veel vitamine C en vezels bevat? Goed dus voor de darmen, huid en tegen veroudering. Vitamine C is een sterke antioxidant die ervoor zorgt dat je cellen minder snel beschadigen en je telomeren minder snel korter worden. Als je telomeren minder snel verkorten betekent het dat je langer gezond blijft. Meer weten over telomeren? Lees dan de blog die ik eerder hierover schreef.


Maar goed, deze falafel maak je dus eenvoudig met zoete aardappel, kikkererwten, frisse citroen en kruiden. We aten de falafel met zelf gemaakte platbroodjes, wat kokommer en sla en een yoghurt/kruiden sausje (meng wat plantaardige yoghurt met wat citroensap, verse kruiden en wat peper en zout).


De zoete aardappel maak ik vaak zacht en gaar in de magnetron. Prik wat gaatjes in de schil. Leg deze op een bordje in de magnetron. Zet deze dan 8-10 minuten op de hoogste stand aan. Draai de aardappel wel halverwege even om. Doe direct daarna (pas op, heet!) de aardappel een paar minuutjes in aluminiumfolie en je hebt super snel een gare zoete aardappel.

Wat heb je nodig voor de falafel (voor ons gezin van 5)?


300gr zachte, gare, zoete aardappel

een blikje uitgelekte kikkererwten

2 tl korianderpoeder

2tl komijnpoeder

rasp van 1/2 citroen

7 el havermeel

1 tl bakingsoda

1 tl paprikapoeder

2 tl kurkuma

klein handje fijngehakte koriander

2 teentjes knoflook fijngehakt

snufje peper en zout

olijfolie om te bakken


Hoe maak je deze falafel?

Doe alle ingrediënten voor de falafel in de keukenmachine. Of hak alles heel fijn en mix het door elkaar. Mix het in de keukenmachine door elkaar tot een grof mengsel. Je moet steeds even alles naar beneden schrapen en kort roeren. Zorg dat het geen hele gladde massa wordt.

Maak van het mengsel kleine balletjes. Dit gaat het beste met een bakje water in de buurt, zodat je steeds je handen een beetje nat kunt maken. Druk de balletjes wat plat en leg ze op een schaal. Laat de balletjes even rusten (ong 10 minuten) of bereidt ze eerder en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Bak de balletjes vervolgens in een klein laagje olie aan beide kanten knapperig en gaar.


Eet smakelijk!!






51 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page