top of page

Basis lasagne (voor bij je basisrecepten!)

In mijn vorige blogpost deelde ik hoe je een plant-based weekmenu samenstelt en hoe je dat veel tijd en minder stress kan opleveren.

Ik gaf aan dat het hebben van een paar basis gerechten onmisbaar is daarbij. Voor mij is één van die gerechten deze lasagne. Je kunt er veel verschillende soorten groente in kwijt, ook degene waarbij je niet direct aan lasagne denkt, bijvoorbeeld boerenkool. Ideaal dus voor restjes en je kunt hem makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren stop hem in de diepvries in porties voor later. De groentes die ik hier gebruikte waren boerenkool (halve struik, de rest zat al in smoothies), 3 bosuitjes, 1 rode ui, 1 prei, een bosje groene asperges, 2 wortels en een kleine aubergine.

Je kunt er dus super veel groente in stoppen en doordat er linzen in gaan bevat hij aardig wat eiwitten en vezels, dubbel gezond dus!

Ik maak zelfs een vegan bechamelsaus, die de lasagne een heerlijk romige smaak geeft.


Let bij het maken van de lasagne goed op de volgorde van gaar worden van de groente. Eerst fruit je een uitje aan en evt prei en daarna voeg je de hardere groentes toe. Later pas de zachte groentes, zoals bv boerenkool of spinazie.

En schrik niet van de lange lijst ingrediënten, de meeste heb je als het goed is toch in je keukenkastje staan!

Wat heb je nodig?

1 ui

1 prei

2 tenen knoflook

1 kleine aubergine

2 middel grote wortels

3 bosuitjes

1 bosje groene asperges

2 handen boerenkool

2el tomatenpuree

1 blikje tomatenblokjes

500ml water

groente bouillonblokje

1el kurkuma

1el gerookte paprikapoeder

3el oregano

1el gemalen kelp (optioneel)

lasagnebladen

blikje 400gr linzen

500ml sojamelk (of ander soort)

50gr bloem

50gr plantaardige boter

snuf nootmuskaat

geraspte (vegan) kaas

Hoe maak je deze lasagne?

Verwarm de oven voor (op de graden die op de verpakking van de bladen staan).


Snipper het uitje en snij alle groentes in kleine blokjes. Fruit de ui en de prei een paar minuutjes en voeg dan de rest van de groente toe (behalve de boerenkool, die mag iets later). Bak dit een paar minuutjes en schuif de groente even naar één kant van de pan. Voeg dan 2 el tomatenpuree, 1el kurkuma, 1el gerookte paprika en 2el oregano (en evt. 1el gemalen kelp) toe en bak dit even om het zuur uit de puree te halen.

Voeg vervolgens het blikje tomatenblokjes, een halve liter water en een bouillonblokje toe. Roer goed door, breng aan de kook, voeg de boerenkool en de linzen toe en laat even pruttelen op laag vuur. Het moet een saus worden, dus niet te waterig zijn.

Zet dan het vuur uit en maak de bechamelsaus.


De bechamel maak je door eerst de boter te smelten in een pannetje op middelhoog vuur. Doe hierbij de bloem en roer meteen goed door met een garde. Blijf roeren en laat de bloem even 'gaar' worden. Hij mag niet bruin worden!

Na ongeveer een halve minuut voeg je langzaam, beetje bij beetje, de melk toe. Roer tussendoor steeds goed door zodat de melk opgenomen wordt door de bloem. Aan het einde heb je een vrij dikke saus.

Doe bij de saus een snuf nootmuskaat, 1el oregano en naar smaak een snuf zout, roer weer goed door.


Dan ga je de lasagne opmaken. Begin met een lekkere laag saus in je schaal. Leg hierop een laag bladen, dan weer een laag saus en weer een laag bladen (je saus is nu op). Hier bovenop giet je de bechamelsaus. Spreidt gelijkmatig uit met de bolle kant van een lepel. Strooi hierover de geraspte (vegan) kaas en zet voor 50 minuten in de oven (of voor zo lang de verpakking van de bladen aangeeft.


Serveer of laat afkoelen voor later.

Enjoy!



Heb je hulp nodig bij het maken van een weekmenu? Stuur me een berichtje via het contactformulier!



25 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page