top of page

Anti-oxidanten en vrije radicalen

Anti-oxidanten zijn stoffen die aanwezig zijn in onze voeding. Voorbeelden ervan zijn vitamines C en E, bètacaroteen en de sporenelementen selenium en zink.

Het zijn eigenlijk actieve stoffen die in ons lichaam de ‘vrije radicalen’ kunnen opruimen.

Wat zijn dan die vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn moleculen die in het lichaam ontstaan door de afbraak van voedingsstoffen voor energieaanmaak. Hierdoor verzwakt de buitenlaag van deze moleculen en raken ze een negatief geladen elektron kwijt. Ze krijgen dan teveel positieve lading en gaan zich instabiel gedragen. Dit heeft vervelende gevolgen.


De losgeraakte en negatief geladen elektronen proberen zich opnieuw te stabiliseren door elektronen uit andere moleculen te ‘stelen’. Hierdoor raken ook deze moleculen uit balans en ontstaat er een vicieuze cirkel waarin steeds meer vrije radicalen ontstaan.


Vrije radicalen vormen zich in je lichaam niet alleen als bijproduct van energieaanmaak. Ook externe invloeden zoals cosmetica, roken, luchtvervuiling, teveel UV-straling, ongezonde voeding en medicijn- en alcoholgebruik kunnen zorgen voor destabilisatie van cellen in je lichaam.


Niet alle vrije radicalen zijn ‘slecht’. Zo is een zuurstofmolecuul ook een vrije radicaal. Ze zijn onderdeel van de processen in ons lichaam. En ze kunnen ons helpen om virussen en bacteriën te bestrijden. Echter draait ook in dit geval alles om balans.

Je lichaam kan een normale hoeveelheid vrije radicalen prima neutraliseren, maar bij een te grote hoeveelheid ontstaan er ongewenste verstoringen van cel- of weefselprocessen. Dit proces wordt ook wel oxidatie genoemd en als dit in het lichaam tot beschadigingen leidt, spreken we van oxidatieve stress. Wanneer er bijvoorbeeld ontsteking is die op zijn einde loopt, dan kan er een overschot aan vrije radicalen achter blijven, die ook de gezonde cellen in het lichaam kunnen aantasten. Dit zet door de destabilisering van moleculen een kettingreactie in gang, die uiteindelijk kan leiden tot chronische laaggradige ontstekingen in je lichaam.


Maar wat kunnen we hieraan doen?

Dat is eigenlijk vrij eenvoudig! Anti-oxidanten!

Anti-oxidanten vind je zoals gezegd dus in je voeding. Het zit voornamelijk in bepaalde types groente en fruit. Vaak zijn het fel en/of donker gekleurde voedingsmiddelen, zoals broccoli, frambozen, blauwe bessen, aardbeien en bramen.


Voorbeelden van andere producten met anti-oxidanten:

-Selenium zit bijvoorbeeld in paranoten of chiazaad. Als je 2 paranoten per dag eet, dan zit je al aan je dagelijkse hoeveelheid. Selenium zit ook in melkproducten, vlees en vis, maar als je geen dierlijke producten eet zijn noten en zaden dus een fijne vervanger voor selenium.

-Zink vind je in noten en volkoren granen.

-Bètacaroteen vind je in groene groente, fruit en microalgen.


Als je gevarieerd, (zoveel mogelijk) plantaardig eet, dan is er geen risico dat je te weinig anti-oxidanten binnen krijgt. Let dus vooral op het eten van zoveel mogelijk verschillende kleuren groente en fruit, eet regelmatig noten en volkoren producten.


Heb je vragen hierover? DM of vul het contactformulier in!


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page