top of page

7 tips voor een beetje gezondheid op vakantie!


gezonde maaltijd op vakantie

Ken je dat? Ga je op vakantie, kom je niet uitgerust terug en met een paar kilo extra. Terwijl je vakantie ook een moment kunt laten zijn om juist even te werken aan je gezondheid. Lukt dat niet vanwege alle croissantjes, strandbedjes en ijsjes, dan is het wel goed om een paar basisregels toe te passen. Dan blijf je fit, op gewicht en houd je voldoende energie en gezonde darmen. Want dat witte stokbrood is heerlijk, maar velen van ons zullen de gevolgen kennen…

 

Hieronder geef ik je 7 tips voor een beetje gezondheid op vakantie om fit en zonder extra kilo’s terug te komen van vakantie.

 



1.        Eet bij elke maaltijd en zo mogelijk ook tussendoor groente en/of fruit.


Dit is altijd een goed idee, maar zeker als ontbijt en lunch ook bestaan uit witstokbrood. Door groente en fruit te eten, kom je toch nog aan lekker wat vezels en eet je minder brood. Groente en fruit zorgen voor meer verzadiging. Je kunt hierbij denken aan tomaat en avocado toevoegen aan je broodje, een watermeloen eten bij het ontbijt, de lunch of tussendoor. Snack tussendoor met een bakje chips, maar neem daarbij ook tomaatjes en komkommer. Ontbijt met muesli, (soja)melk/ yoghurt en fruit in plaats van brood of maak een lekkere salade bij de lunch. En wat betreft het avondeten, kook ook zelf of neem in een restaurant ook eens een maaltijdsalade.

 

2.        Met stip op nummer 2: beweeg dagelijks.


Hoe aantrekkelijk een strandbedje ook is, zorg dat je elke dag aan je beweging komt. Dit stimuleert je darmen en bloedsomloop en verbrandt de broodnodige calorieën. Je kunt dit zoeken in allerlei manieren. Wandel naar de supermarkt (dit alleen is niet genoeg!), wandel in een mooi natuurgebied, huur fietsen, ga baantjes trekken in het zwembad, voetbal met de kinderen of houd je hardlooprondje ook op vakantie vol. Ben je gewend om oefeningen te doen, ga hier dan vooral meer door. Neem je oefenmatje mee en doe lekker dagelijks een yoga of pilates work-out. Er zijn vele oefeningen die je ook prima op vakantie kunt doen. Stay tuned voor een volgende blog, want er komt er nog eentje aan met oefeningen!

 

3.        Zorg voor balans!


Vakantie is er om lekker uit te rusten, nieuwe dingen te ontdekken en lekker te genieten. Hierin kun je echter ook keuzes maken. Ga dus op een dag niet voor én een croissant én een ijsje én een bakje chips én een vette hamburger, maar maak hier keuzes in. Als je weet dat je ’s avonds lekker een pizzaatje gaat eten, lunch dan met een salade en sla het ijsje even over. En één dag een beetje uit de ban springen is ook niet erg, maar balans dan dus de volgende dag. Zorg dat je een beetje bewust bezig bent met eten en bewegen en maak dus ook gezonde(re) keuzes. Dan blijf je zelf en blijven je darmen ook beter in balans!

 

4.        Drink voldoende (water).


De volgende tip kan eigenlijk ook op nummer 1 staan, maar blijf voldoende drinken. En dan geen bier of wijn, maar water. Vocht is super belangrijk, zeker op vakantie in een zonnig oord. Een vocht tekort kan leiden tot hoofdpijn, een futloos gevoel en vermoeidheid. Je zweet meer dan je misschien denkt, je drinkt mogelijk meer alcohol dan thuis, je eet misschien minder vezels. Allemaal redenen waarom je meer zou moeten drinken dan thuis. Vocht zorgt voor een betere vertering van je eten, draagt bij aan gezonde darmen en zorgt ervoor dat je voldoende energie houdt.

 

5.        Matig met alcohol.


Deze wil je mogelijk niet horen, maar let op met hoeveel je drinkt. Alcohol zorgt ervoor dat je je minder fit voelt, dat je lusteloos wordt én zorgt voor aardig wat extra calorieën zonder dat je het door hebt!

Nu zijn calorieën niet het belangrijkste als je verder gezond eet, maar als je niet wilt aankomen en toch minder beweegt en meer drinkt op vakantie, dan is het slim om daar toch een beetje rekening mee te houden. Even een overzichtje van calorieën in alcoholische drankjes:

Champange – 75 cal. per glas (als het dan toch vakantie is…), wodka – 85 cal. per glas icm spa rood, wijn – 155 cal. per glas, bier – 125 cal. per glas, cocktails – 200+ cal. per glas.

Let je op de calorieën en je weet dat je in de avond wat alcohol ga drinken, zorg dan dat je overdag lekker veel beweegt en kijk naar tip 3!

 

6.        Start je dag gezond.


Deze sluit eigenlijk aan bij tips 1, maar het helpt enorm als je je dag gezond start. Eet dus een gezond ontbijt en start de dag bijvoorbeeld met een wandeling of wat oefeningen. Een gezond ontbijt kan zijn muesli met fruit en yoghurt of bijvoorbeeld havermout met sojamelk, fruit en chiazaadjes. Zorg in ieder geval voor een basis van fruit, volkoren granen, een eiwitbron (bv (soja)melk, (soja)yoghurt of nootjes) en gezonde vetten (bv zaadjes, noten of notenpasta). Houd je meer van een hartig ontbijt denk dan aan wat verkruimelde tofu of een roereitje, gebakken spinazie met tomaat en een volkoren boterham.

 

7.        Vermijdt langdurig zitten of liggen.


Deze hangt samen met tip 2, maar het is toch net even anders. Je kunt namelijk de dag starten met een lekkere wandeling, maar als je dan de rest van de dag op een strandbed gaat liggen, dan mis je toch nog steeds je beweging. Natuurlijk is die wandeling goed, maar het is toch niet hetzelfde voor je lichaam als je de rest van de dag ook nog af en toe in beweging komt. Ga dus zelf je drankjes halen en laat het niet iemand anders doen, doe tussendoor lopend boodschappen en baal niet als je iets vergeten bent uit de tent of het appartement, maar ga met de trap als die er is en haal het lekker op. Kortom, het geheim van een actieve vakantie zit hem ook in deze kleine hoeveelheden beweging tussendoor.

 

Nou, als je je een beetje aan deze tips kunt houden op vakantie, dan kom je lekker actief, uitgerust en in balans terug! Dan houd je voldoende energie en komen de extra kilo’s er niet aan. Je geeft hiermee ook het goede voorbeeld aan je kinderen als je die hebt en dat is ook wat waard.

 

Mocht het nu niet allemaal zo lukken, dan heb ik iets moois voor je voor na de vakantie. Ook als het wel lukt trouwens. We kunnen trouwens allemaal af en toe een boost in onze gezondheid en wat extra inspiratie gebruiken.

Laat je vanaf 9 september een maand lang inspireren en motiveren in mijn ‘Herfst fit en fresh’ programma. 1 maand, 3 online bijeenkomsten en een appgroep met kennis over gezonde voeding, inspiratie (recepten, manieren om maaltijden klaar te maken, gezonde snacks en meer!) en motivatie voor meer energie en gezondheid.

 

58 weergaven0 opmerkingen

תגובות


bottom of page